09 februari 2010

Större inflytande från medborgare och medarbetare

FILIPPA REINFELDT SvD 9/2 2010

Sjukvårdslandstingsråd och talesperson i sjukvårdsfrågor för Moderaterna

Valåret kommer att handla om vad vi vill ska känneteckna Sverige bortom krisen. I debatten om sjukvården kommer väljarna att ställa sig frågan vilket politiskt alternativ som bäst formulerar svaren på framtidens utmaningar för sjukvården.

Vi för en sjukvårdspolitik som strävar efter ett större inflytande för både medborgare och medarbetare. Vår utgångs-punkt är en skattefinansierad sjukvård med hög kvalitet och en tillgänglighet som är lika för alla.

Under mandatperioden har vi genomfört ett omfattande förnyelsearbete och sedan sommaren 2008 har vi dessutom genomfört 1500 besök i välfärden för att lyssna på medarbetarnas förslag om hur verksamheterna kan förbättras.

Ett viktigt resultat är att skifta fokus från driftsformer till innehåll i verksamheten. Vi har slagit fast att det är underordnat om en verksamhet drivs i offentlig eller privat regi så länge kvaliteten och tillgängligheten är god.

Socialdemokraterna verkar dock vara kvar i frågorna om vem som ska äga sjukhusen och hur politikerna ska kunna styra vården. På Brännpunkt (31/1) pratar Mona Sahlin och Ylva Johansson om förbud mot nyetableringar eller privata alternativ, likriktning och vikten av att alla patienter sitter i samma väntrum. Det är en omodern syn på sjukvården som handlar mer om att bevara system än om patienternas verklighet.

Att sjukvården inte klarat av att nå upp till förväntningar på tillgänglighet och kvalitet kan inte lösas genom att förbjuda olika alternativ eller genom att tvinga alla patienter att gå till samma sjukhus. Istället måste vi fokusera på kvalitets- och tillgänglighetsarbetet inom vår offentligt finansierade sjukvård så att behovet av privata sjukförsäkringar minskar.

På många sätt är svensk hälso- och sjukvård redan i världsklass. Vi vill bygga vidare på det som redan fungerar bra och ta itu med de problem som medarbetare och patienter möter. Därför kommer vi inför årets val att prata om patienternas rättigheter, medarbetarnas möjligheter och sjukvårdens kvalitet och tillgänglighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar