25 december 2009

Infektionskomplikationer fortsatt vanliga

Antalet komplikationer i sjukhusvården har nu halverats i Blekinge. De inträffar nu i 5,7 procent av de sjukhusvårdade och domineras av sår-, lung- och urinvägsinfektioner. Sårinfektionerna kan ödelägga resultaten av en operation och kan till och med vara dödliga. Mer eller mindre antibiotikaresistenta bakterier – sjukhusbakterier – är ofta orsaken. Vanliga är så kallade gula stafylokocker.

Vårdrelaterade infektioner kan sålunda förebyggas. Det handlar bland annat om att alltid desinficera händerna med handsprit före och efter kontakt med en patient samt att använda kortärmat och inte bära ringar och klockor. Systematiskt skärpt hygien på våra sjukhus har sålunda lett till detta goda resultat. Det finns dock all anledning att ytterligare skärpa rutinerna - en så kallad 0-vision.

Sjuhusbakterier orsakar fler allvarliga infektioner än man trott. Varje år drabbas mer än 3000 svenskar enligt en ny avhandling från Göteborgs Universitet.

En infektion med sjuhusbakterier kan vara svår att upptäcka, eftersom den inte alltid ger feber eller andra infektionssymtom. Avhandlingen påtalar krav på ytterligare uppmärksamhet hos patienter som visar ospecifika infektionstecken, som hög puls och ansträngd andning.

Sjukhusbakterier finns ofta på patientens hud och i näsan. De är då ofarliga. De kan infektera kroppen på djupet via ett öppet operationssår och orsaka blodförgiftning. Den som då inte snabbt får antibiotika löper stor risk. Tjugo procent av dem som insjuknar i djup sårinfektion dör inom en månad.

Uppenbart räcker det inte att desinficera vårdlokalerna/apparaturen samt att personalen skärper sin handtvätt och kroppshygien. Komplettering med noggrann rengöring och desinfektion av operationspatienternas hela hudkostym, desinficerande sprayning av näsa, munhåla och svalg jämte rena sjukhuskläder under hela sjukhusvistelsen syns nödvändig.

Många patienter kräver ytterligare skärpning av infektionsförebyggande åtgärder på alla hälso- och sjukvårdens och omsorgens institutioner! Vad säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (S)?

Bo Arnesjö (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsdelegationen, Landstinget Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar