11 juli 2009

Många fler medelålders olyckliga

Vår mentala eller emotionella hälsa är en produkt av vårt totala psykologiska mående. Det inkluderar vad vi känner för oss själva, kvaliteten på våra relationer, förmågan att bemästra våra känslor och att stå emot psykologiska påfrestningar. De mentalt eller känslomässigt friska är inte bara fria från depression, ångest eller andra psykiatriska problem. De har kraft att inte rygga tillbaka för motgångar, kan skratta och ha roligt, har en känsla av meningsfullt liv, ett flexibelt lärande, en god anpassning till förändringar, en god förmåga att bibehålla balans inom olika viktiga livsområden, en god livstillfredsställelse och ett lagom självförtroende.

En psykosocial och ekonomisk statistisk studie i 72 länder visar att medelålders personer har sämre mental och emotionell hälsa – det vill säga är mindre tillfredsställda med livet - än yngre och äldre vuxna. Man fann en omvänd statistisk relation mellan det mentala välbefinnandet och åldern - detta helt oberoende av yttre faktorer. Den mentala och emotionella hälsan var sämst vid 46,5 år – hos kvinnor tidigare än hos män (J. Soc. Sci & Med. 2009). Den nedsatta livstillfredsställelsen i medelåldern kan komma smygande. Först efter 50 års ålder förbättras tillståndet igen och når i snitt samma nivå som hos en 20-åring vid 70 års ålder.

Studien omfattade nära 400 000 individer i USA och Västeuropa. Data hämtades från US General Social Survey och Eurobarometern under åren 1972 – 2006 och jämfördes med data från WHO World Values Survey.

En huvudfråga, som ställdes, var:
”Är Du på det hela taget:
● mycket tillfredsställd,
● måttligt tillfredsställd,
● inte särskilt tillfredsställd,
● inte alls tillfredsställd,
med det liv Du lever?”

Svarsmönstret var likartat hos alla oberoende av utbildning, arbetssituation, ekonomi, äktenskap och antal barn i hushållet. Resultaten jämfördes också med egen-rapporterad depression och ångest hos stora populationer i Europa. Samma mönster iakttogs där.

Vad som orsakar dessa mönster är okänt! Forskarna spekulerar i att åldrandet måhända kan leda till att vi undan för undan förkastar ouppnåeliga ungdomliga målsättningar och lär oss att alltmer bortse från våra tillkortakommanden. Vi lär oss samtidigt att göra det bästa av våra inneboende egenskaper. Kanske skulle kunskap om den minskade mentala belastningen hos äldre kunna hjälpa många att klara medelåldersfasens kriser. Depressioner hos äldre verkar inte oöverkomliga och heller inte allra vanligast, som vi hittills har trott!

Bo Arnesjö (M), Karlskrona
Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsdelegationen
Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar