13 november 2007

Fördjupad organsystemorienterad organisation vid Blekingesjukhuset

Landstingens organisation av hälso- och sjukvården varierar starkt i Sverige. Den så kallade ”stuprörsmodellen” fortlever på många håll och skapar där stora resursbehov och bristfälligt samarbete över klinikgränserna, som upplevs som ”vattentäta skott”.

Landstinget Östergötland har från 1 juni, 2007 antagit en helt ny organisatorisk struktur där hälso- och sjukvårdens basverksamheter samlas i fyra basområden – tre närsjukvårdsområden och folktandvården - medan specialistverksamheterna organiseras i organsystemspecifika centra vardera med en central verksamhet och flera filialer för att tillfredsställa hela befolkningens närhrtsbehov. I det absoluta centrum av hela verksamheten finns en allomfattande hälso- och sjukvårdsrådgivning.

Makrostrukturen skisseras i nedanstående bild. Detaljerna kan studeras på Landstinget Östergötlands hemsida (http://www.lio.se/templates/Page.aspx?id=4457).




Alla nivåer i denna organisation i Östergötland arbetar nu med så kallade balanserade styrkort. Många nödvändiga verksamheter på alla nivåer har inkorporerats i de olika centra. Andra har lagts ner.

Redan nu noteras betydande fördelar i form av effektivare resursutnyttjande, minskat dubbelarbete och viss interdisciplinär kompensation för brist på läkare och annan personal. Omorganisationsprocessen har inte varit enkel eller smärtfri men sannolikt nödvändig ur kvalitets- och effektivitetssynpunkt.

Med hänsyn till rådande personal- och resursbrist vid Blekingesjukhuset, redan skisserade organisatoriska förändringar inom flera specialiteter och för att kunna möta alla behov påvisade i utredningen Behov 2010 föreslås att Landstingsfullmäktige beslutar:

Att utreda förutsättningarna för att ytterligare anamma en organisation av verksamheterna vid Blekingesjukhuset lik den organsystemorienterade centrum-modell som har införts i Landstinget Östergötland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar