20 september 2007

Gratis folsyratillskott till kvinnor i fertil ålder

Interpellation till Landstingsrådet Marie Sällström (s) angående:

Gratis folsyratillskott till kvinnor i fertil ålder

Istället för att berika mjöl med folsyra föreslår Livsmedelsverket att alla kvinnor mellan 18 och 45 år ska få gratis folsyratabletter.

Beslutet fattades av Livsmedelsverkets styrelse 19 september 2007.

Myndigheten vill på detta sätt rikta insatsen till de som bäst behöver tillskottet. Att berika mjöl så att hela befolkningen skulle få ett ökat intag av folsyra var inget alternativ enligt Livsmedelsverket, osäkerheten är för stor kring cancerrisken vid stort intag av folsyra.

Det är framförallt gravida kvinnor som är behjälpta av ett folsyratillskott. För låga halter av folsyra i blodet under graviditetens första veckor ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostren och de flesta kvinnor får inte naturligt i sig tillräckliga mängder.

Livsmedelsverket planerar nu att under en femårsperiod testa att dela ut gratis folsyratabletter. Under det första året ska myndigheten planera genomförandet, och därefter ska alla kvinnor i åldern 18-45 år årligen få ett brev med information och erbjudande om gratis folsyratabletter.

Livsmedelsverket räknar med att antalet barn som föds med ryggmärgsbråck kommer att minska tack vare insatsen. I dagsläget föds varje år 20-25 barn med skadan.

Med anledning av det ovanstående anhålles om svar på följande frågeställning:

Avser Landstinget Blekinge att delta i Livsmedelsverkets gratisutdelning av folsyratab-letter till kvinnor i fertil ålder?

Bo Arnesjö (m)
Ledamot av Landstingsfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar