22 februari 2007

Verktygslåda injektion för praktiken

Från Svenskt Näringsliv

Under hösten har flera kommuner dragit in prao på högstadiet. Detta är helt fel väg att gå, menar Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, som var med vid den välbesökta lanseringen av "I praktiken" i Stockholm.

– Svenskt Näringsliv vill absolut att skolor och kommuner fortsätter med prao och praktik. Och att företagen i större utsträckning tar emot unga människor, som då får chansen att komma ut till en arbetsplats för första gången i livet, säger han.

– Elever lär sig mycket när de själva får erfarenheter från ett företag. Och för företagen är prao och praktik utmärkta tillfällen att lära känna framtida medarbetare, och sprida kunskap om den egna branschen, säger Urban Bäckström.

– Vi vill att fler av våra medlemsföretag ser den enorma potentialen i prao och praktik.
En del skolor runt om i landet väljer att ersätta prao med till exempel studiebesök. Men det är viktigt att komma ihåg vad som är så speciellt med prao-verksamhet.

– Prao är den enda formen av samverkan, där elever kommer ut under en längre period i arbetslivet och verkligen kan se hur det fungerar, understryker Kristina Scharp, chef för Skola och Utbildning, Svenskt Näringsliv.

Kan ge ökad kvalitet
Prao och praktik bör utvecklas och knytas närmare den ordinarie undervisningen, menar Svenskt Näringsliv. ”I Praktiken" ska kunna bidra till att öka kvaliteten på prao på högstadiet och praktik på gymnasiet.

– Många skolor kan bli mycket bättre på att förbereda eleverna, menar Urban Bäckström.

– Ämneslärarna bör ta vara på möjligheten att undervisa om företagande och näringsliv innan eleverna går ut på prao, och gärna ge dem skoluppgifter att lösa under sin tid på företaget. På det sättet kan man knyta ihop elevens tid i skolan med tiden på företaget.

Svenskt Näringsliv har tagit fram "I Praktiken" genom att samla erfarenheter från lyckad prao och praktik runt om i landet. Nu erbjuds materialet till alla medlemsföretag och till samtliga högstadie- och gymnasieskolor.

"I Praktiken" består av ett material för skolan, ett för företag och ett för elever. Skolmaterialet innehåller bland annat tips inför planeringen av prao och praktik, förslag till ämnesövergripande projekt, underlag för lektioner och stöd för kontakterna med företagen. Företagsmaterialet innehåller förslag till scheman, exempel på arbetsuppgifter för elever och information om lagar och regler. Elevmaterialet är en arbets- och inspirationsbok kring prao och praktik.

Förutom lanseringen av "I Praktiken" kommer Svenskt Näringsliv under året att arrangera ett antal fortbildningsdagar för lärare för att ytterligare underlätta och stärka samarbetet mellan skola och näringsliv.

”I Praktiken” beställs på webben www.svensktnaringsliv.se/ipraktiken. Materialet kan även laddas ner direkt på webben.

Läs hela materialet
I Praktiken – elev
I Praktiken – skola
I Praktiken – företag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar