19 februari 2007

Regeringen fortsätter tappa - men får allt bättre betyg


Väljaropinionen blev inte mer positivt inställd till regeringen trots lönebeskedet i januari. Istället består det kraftiga underläget för alliansregeringen och moderaterna fortsätter att tappa väljare direkt till socialdemokraterna.

I Sifos undersökning, som presenteras Svenska Dagbladet, får de borgerliga partierna tillsammans 44,6 procent av rösterna, medan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans får 51,3 procent.Undersökningen genomfördes bland 1.890 personer under perioden 5-15 februari.

Vidare visar Skops mätning i januari/februari, enligt ett pressmeddelande, att svenska folkets förtroende för regeringen ökade. Regeringens förtroendebalans steg till +17, en uppgång med 5 procentenheter från mätningen i december/januari. Det är det bästa betyget sedan riksdagsvalet.

Förtroendebalansen för den socialdemokratiska oppositionen hade samtidigt sjunkit till +6, det vill säga att det var 2 procentenheter färre som trodde att en socialdemokratisk regering skulle vara bättre än som trodde att den skulle vara sämre än den nuvarande.

Enligt Skops analytiker Birgitta Hultåker har de borgerliga sympatisörerna blivit mer positivt inställda till alliansregeringen.

"Det är nu fler borgerliga sympatisörer än tidigare som tycker regeringen gör ett mycket bra jobb och det är mycket få borgerliga sympatisörer som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb", säger hon. 43 procent av befolkningen som tycker att den borgerliga regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb, vilket är 3 procentenheter fler än i den föregående mätningen.

Andelen som anser att regeringen gör ett mycket bra jobb har stigit till 10 procent, från 7 procent.

Samtidigt tycker 26 procent av de tillfrågade att Sveriges regering gör ett mycket eller ganska dåligt jobb, 2 procentenheter färre i den än förra mätningen.37 procent av befolkningen anser att en socialdemokratisk regering skulle göra ett bättre jobb, medan 31 procent tror att den skulle vara sämre än den nuvarande.

Undersökningen genomfördes mellan den 23 januari och den 7 februari. Cirka 1.200 personer intervjuades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar