18 juli 2006

Pensionsnedrustningen

Sedan 1994 har lönerna i arbetslivet ökat med drygt 50 procent. Samtidigt har riksdagsarvodena ökat med uppemot det dubbla och lönerna för näringslivets toppar ännu mer. Pensionerna däremot har bara ökat med knappt 15 procent.

Pensionen för äldre pensionärer är ej heller värdesäkrad till följd av riksdagsbeslut på 90-talet. Den har inte följt löneutvecklingen trots att den är en så kallad ”uppskjuten lön”. Allra lägst pension har de som endast får garantipension.

Numera grundas pensionen för de nya pensionärerna på lönen. Jämfört med löneutvecklingen minskas den varje år med 1,6 procent. För äldre pensionärer kommer den härigenom att bli allt sämre jämfört med de yngre.

Pensionärer får det sålunda mycket sämre än yrkesverksamma och de äldre pensionärerna får det mycket sämre än de yngre.

Riksdagen har fört över nästan 260 miljarder kronor från AP-fonden till statskassan. Härigenom har AP-fonden minskat så mycket att den så kallade bromsen löper risk att slå till. I så fall minskar pensionerna ännu mer. Till yttermera visso ingår inte det överförda beloppet i statsskulden, som är cirka 1306 miljarder. Överföringen kan väl därför inte betraktas som ett räntebelastat lån med återbetalningsskyldighet.

En orsak till den mycket dåliga utvecklingen för pensionärerna är deras dåliga representation i riksdagen och andra politiska organ. Av riksdagsledamöterna, som beslutar om pensionerna, är endast cirka 2 procent 65 år eller äldre, trots att dessas andel av de röstberättigade är cirka 25 procent.

Vi äldre Moderater vill nu att pensionärerna ska få sitt genom:

· Att pensionerna ska värdesäkras och följa den allmänna inkomstutvecklingen - även för äldre äldre. Detta ska ske genom att skapa flera jobb och därigenom en växande ekonomi.

· Att ingen ytterligare överföring av AP-fondens pengar till statskassan ska få ske - snarare tvärtom.

· Att någon sänkning av pensionerna (aktivering av ”bromsen”) inte ska få ske utan riksdagsbeslut

· Att eventuella skattesänkningar också ska gälla för pensionärer.

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar