30 oktober 2004

Testa hälsan själv

I höst har Apoteket AB lanserat ett testpaket med vilket man själv kan testa sitt blodsocker. Snart lanseras självtest för blodkolesterol och blod i avföringen. Nästa år kommer urinvägsinfektions- och allergitester.

Självtester finns idag i USA och Europa och allt fler vill kontrollera sin hälsa själva. Möjligheten att upp-täcka sjukdomar i ett tidigt skede är en av fördelarna. Apoteket Ab’s tester anses säkra och lätta att använda.

Nu meddelar dessutom den brittiska regeringen att en nationell screening (= systematisk uppspårning) av tjock- och ändtarmscancer successivt ska införas under två år. Hälso- och sjukvårdsministern har övertygats av omfattande studier med test av blod i avföringen där dödligheten i tjock- och ändtarmscancer reducerades med 15 procent hos befolkningen över 60 år.

Det engelska programmet ska omfatta hela befolkningen över 60 år. Under tiden fram till full utbyggnad ska personalen utbildas i coloskopi av nedre tjock- och ändtarmen – en metod, som också ska testas för rutinmässig screening efter 50 år.

Vi Moderater har tidigare fått blankt avslag på våra motioner till Landstinget Blekinge om exakt samma screening som i Storbritannien jämte om hälsoundersökningar och hälsosamtal hos äldre.

Nu ångrar nog hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s) sina ställningstaganden. Eller hur?

Bo Arnesjö (m), Ronneby
Gustav Nilsson (m), Fågelmara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar