04 april 2009

Sveriges största parti heter Moderaterna

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer ökar de med nio procentenheter - och Socialdemokraterna backar nästan lika mycket. Alliansen går nu förbi oppositionen och leder med knappt fem procentenheter.
- En riktig vitamininjektion, säger Per Schlingmann, partisekreterare i Moderaterna.

Lördagen den 4 april 2009 är dagen då Alliansen går förbi oppositionen i Expressens och Demoskops väljarbarometer, efter att ha flåsat vänsterblocket i nacken i flera månader. Och det är dagen då Moderaterna seglar upp som Sveriges största parti, från 26,5 procent i mars till 35,5 procent i april. Fredrik Reinfeldt kan glädja sig åt en ökning på nio procentenheter.


Det är dramatiska förändringar.

Socialdemokraterna har nästan lika stor anledning att beklaga sig över aprilmätningen. De tappar 8,6 procentenheter, och förlorar därmed positionen som nummer ett. Det har inte hänt i Demoskops mätningar sedan juli 2005.

- Den stora förändringen kan till stor del hänföras till debatten kring Wanja Lundby-Wedin. Den har skadat förtroendet för S. När dessutom förtroendet för S-ledaren viker uppfattas Socialdemokraterna inte som den lösning människor kan luta sig mot, säger Anders Lindholm.

Alliansen går nu förbi och tar ledningen i blockstriden med 4,8 procentenheter. Det är första gången sedan oktober 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar