08 augusti 2003

”Pensionärsproblemet” – en utmaning

År 2050 kommer 10,6 miljoner personer att vara bosatta i Sverige. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) är det i huvudsak personer med utländsk bakgrund som står för folkökningen - i alla fall de första åren.

Sveriges pensionärer kommer att öka till en fjärdedel av befolkningen fram till millenniets mitt. De yngre pensionärerna (65-79 år) ökar kraftigt fram till år 2020, varefter ökningstakten avtar. De äldre pensionärerna (över 80 år) däremot ökar inte nämnvärt till år 2020, men därefter kraftigt. Vi kommer sålunda att ha ett relativt stort överskott på mellan 0,6 – 1,0 miljoner yngre pensionärer fram till mitten av 2020-talet.

Enligt Folkhälsorapporten 2001 har långt fler än hälften av de yngre pensionärerna varken sjukdom eller långvarigt funktionshinder. De kan därför tänkas utgöra en reservarbetskraft - speciellt i äldreomsorgen i kraft av deras förmåga att leva sig in i de äldres problem. Innan de kan ta på sig sådana arbetsuppgifter måste de dock utbildas och deras insatser löneregleras. De måste också – i likhet med alla pensionärer över 70 år - erbjudas kontinuerliga årliga hälsokontroller och hälsosamtal för att säkra ett så gott eget hälsotillstånd som möjligt.

De skulle också kunna ersätta andra arbetstagare som önskar tjänstgöra i äldreomsorgen.

Antalet kommer att bli så stort att det bör finnas goda förutsättningar för att de engageras på deltid.

Om intresse finns har pensionärsorganisationerna sålunda viktiga uppgifter framöver.

De ska bland annat:

• stimulera sina medlemmar att engagera sig för sina pensionärskollegor när dessa har behov av stöd och hjälp.
• uppmärksamma myndigheterna på den arbetskraftsreserv de yngre pensionärerna kan utgöra. Detta kräver utveckling av rutiner för adekvat bemanning – måhända ett ”Seniorernas bemanningsföretag”.
• skapa betalda utbildningsmöjligheter för pensionärer intresserade av arbete i äldreomsorg eller andra områden – konventionell eller digital Seniorhögskola.
• förhandla fram avtal, arbetsmiljö och andra förmåner för mobiliserad pensionärsarbetskraft.
• verka för fördjupat folkhälsoarbete bland pensionärer.

Att döma av den aktuella äldreomsorgsdebatten i massmedia och av befolkningsutvecklingen hastar en utveckling inom detta område.

Bo Arnesjö
Ordförande i SPRF, Brunnskällan, Ronneby
Ledamot av Förbundsstyrelsen och Äldreomsorgsansvarig i SPRF, Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar